Hvorfor er prostagladiner så viktig?

Publisert av Samina Berntsen den

Du trenger fett i kostholdet ditt for lage kraftfulle hormonliknende kjemikalier som kalles prostagladiner. Prostagladiner er laget av kroppen din, og de påvirker hormoner, hjerte, blodårer, celler og huden din! 

Menneskekroppen har 30 forskjellige prostagladiner og de er igjen delt opp i 3 grupper – i,2 og 3- prostagladiner. Hvilke prostagladiner som er dannet i hvilken gruppe avhenger av hvilke type fett de er laget av – omega 3, omagea 6 eller mettet fett. 

Men hva er egentlig prostagladiner??

Prøv å se for deg tre veier – vei 1 og 3 fører deg til paradis, mens vei 2 fører deg til et forferdelig sted! Du har også slike veier i kroppen din, og det er ditt valg hvilken vei den skal ta!

Den første gruppen av prostagladiner 1, som er laget av flerumettet fett kalles linoleicsyre, men du kjenner kanskje til det egentlige navnet omega 6. Omega 6 er en essensiell fettsyre, men den er på langt nær så populær som sin fetter omega 3! Imidlertid er de to fettsyrene like viktige! 

Omega 3 og 6 er essensielle fettsyrer (EFA) – de kalles essensielle fordi kroppen ikke kan lage de selv og må derfor ha de gjennom mat og kosttilskudd. 

Serie 1 av prostagladin er med på å bedre sirkulasjonen, senke blodtrykket, fjerner inflamatoriske reaksjoner som eksem, pms og leddsmerter! Men bare hvis «porten» er åpen!

Det er to enzymatiske reaksjoner som skal til for å omdanne omega 6 til GLA og de andre substansene som gjør huden myk og smidig. Disse enzymatiske reaksjonene kalles delta 6 desaturase og delta 5 desaturase. Denne reaksjonen kan imidlertid bli blokkert av kronisk stress og andre dårlige livsfaktorer – og dermed bli omdannet til prostagladin 2, som fører til ubehagelig og tørr hud!

NB! Delta 6 desaturase er et saktevirkende enzym, som kan bli blokkert av for mye kjøtt og melkeprodukter ( mettet fett, AA), mye stress, høy GI, alkohol og transfett. Enzymet blir også mindre aktivt jo eldre vi blir! Den eventuelle blokkeringen kan oppheves av de 6 «veiarbeiderene» som også får igang både delta 5 og 6: vitamin b6, biotin, zink, magnesium, b3 og vitamin c. 

Gjennom mine klienter som har drukket mye grønne juicer av forskjellig grønnsaker og frukt, har jeg sett hvordan dette har vært med på å fjerne flere blokkeringer av omega 6. Grunnen kan være det høye innholdet av klorofyll som også er høyt i magnesium!

Kategorier: Blogg